Gott och nyttigt! 3 bra skäl till varför du ska ha vitkål hemma

Vitkål är bland det godaste och det nyttigaste du kan äta. Dessutom är det ruskigt billigt – det är bara att börja laga!

Vitkålen är en kålsort som man nästan riskerar att ta för given men faktum är att den är så god och så smakrik så den borde användas på många fler sätt än vad vi gör idag.

Vitkålen är nyttig

Vitkålen innehåller A-, B- och C-vitamin och mineralerna järn, kalium och kalcium och är ett perfekt tillskott av näring, året om!

Vitkålen är hållbar

Även om den är lite tung och otymplig att bära hem så väl hemma så håller sig vitkålen i flera veckor i svalen – lätt att ta lite då och då till sallad eller maträtter.

Vitkålen är lätt att laga

Vitkålen kan användas på alla möjliga sätt; den funkar finfint råriven i sallader, den är perfekt att ha i woken, den är underbar att stuva och den är fantastisk i olika färsrätter. Eller som karaktärsstarkt omslag till kåldolmar – en fantastisk rätt! För att inte tala om kålpudding…. Eller en klassisk pizzasallad! Eller cole slaw – en amerikansk kålsallad som blivit ett populärt tillbehör – vitkål kan ätas varje dag!

Vitkålen smakar gott tillsammans med…

Var inte rädd för att krydda vitkålen, en dressing med citron eller chili blir en bra kombination eller en asiatisk kryddning med spiskummin och rostade nötter. Frukt – äpple eller citrusfrukter – blir en perfekt kombination tillsammans med vitkålen.

Tipset!

Skär vitkålen i klyftor – cirka 8 stycken, ringla på olja och ställ in i ugn på cirka 200 grader och låt gå i cirka 15 minuter. Smaka av med citron och salt. Så gott och så enkelt!

Källor: Professional secrets, Årtstiderna

Av: Joel Linderoth
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.