Plastbanta köket – 10 enkla kom igång-knep

Funderar du på att börja plastbanta? Ett tips är att ta ett rum i taget. Här ger vi dig 10 enkla tips på hur du rensar bort platskemikalier i köket.

Vi omger oss med mer plast än någonsin – samtidigt som larm efter larm visar att plast både är skadligt för miljön och hälsan. Och särskilt farligt är plastprodukter i kontakt med värme, så om du funderar på att plastbanta så är det läge för att börja titta på vad som finns i köket. Här får du 10 enkla tips .

1. Stekpannor i teflon

Prioritera att byta ut sådant som kommer i kontakt med mat och värme. Perfluorerade ämnen, den mest välkända, PFOA, är misstänkt cancerogen, kan hittas till exempel i stekpannor och är mycket svårnedbrytbara i naturen. Välj i stället exempelvis en gjutjärnsstekpanna. Kom ihåg att också byta ut eventuella bakformar med teflon i botten.

2. Stekspadar

Svart amid-plast som finns i köksredskap har vid kontroller innehållit ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast. Byt ut stekspadar i plast, och tänk på att viktigast är delen som kommer i kontakt med maten.

3. Diskborste och disktrasa

Minska på avfall och plasttillverkning genom att välja en diskborste i trä, med rätt skötsel kan den hålla uppemot ett år. Välj en disktrasa i lin i stället, den går att koka och tvätta och återanvända.

4. Nappflaskor

Man har sett att plastnappflaskor, även BPA-fria, släpper ifrån sig plastkemikalier till vällingen. Välj därför nappslaska i rostfritt stål eller i glas i stället.

5. Plastfolie och fryspåsar

Byt ut plastfolien mot bivaxdukar, som är återanvändningsbara, de behöver bara sköljas med kallt vatten och eventuellt lite milt diskmedel. Använd skål eller fat för förvaring av överbliven mat i kylen och plåtburkar att frysa in mat i. Här kan du köpa bivaxdukar:

Här kan du köpa bivaxdukar. Och här. Kolla även här.

6. Barnens tallrikar i plast

Byt ut plasttallrikar och plastmuggar mot mer miljövänliga alternativ, exempelvis livsmedelsmärkt rostfritt stål eller porslin. Det kan bli dyrt att byta ut stora delar av ditt kök. Testa att leta på loppis, annars finns butiker på nätet med ekologiska köksprodukter.

7.  Sugrör

I stället för miljöfarliga plastsugrör välj hellre sugrör i rostfritt stål. De är skonsammare både för miljön och hälsan och blir dessutom billigare då de går att använda flera gånger.

8. Vattenkokare i plast

Vattenkokaren i plast innehåller ämnen som kan vara hälsovådliga. Dessa har en förmåga att lossna i högre utsträckning just vid höga temperaturer. Välj hellre en i rostfritt stål.

9. Matlådor

Det skadliga ämnet bisfenol A, som har visat sig vara hormonstörande, är vanligt i många vardagliga plastföremål. Extra skadligt är det om du värmer upp maten direkt i matlådan i mikrovågsugn. Välj hellre matlådor i rostfritt stål.

10. Skärbrädor

Välj en skärbräda i trä som är naturligt antibakteriell, där ek tycks vara ett utmärkt alternativ. Kan också kompletteras med en skärbräda av glas eller porslin om du ska skära kött.

Butiker på nätet med ekologiska köksprodukter:

http://www.laplandecostore.se

http://www.medvetenmini.se

http://www.ekokul.se

Av: Tina Harr
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.