Ägg i mustig tomatsås med bönor och majs

Härlig kombination av ägg och tomat med bönor och majs som gör det extra matigt. Inte den vanligaste maträtten men väldigt, väldigt god.

De krossade tomaterna smaksätts med spiskummin, chili, vin och råsocker. Det ger en mustig tomatsås som kontrasterar fint mot de krämiga och milda äggen. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd att doppa i tomatsåsen.

Ägg i mustig tomatsås med bönor och majs(4 portioner)

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini
  • 1 röd chili
  • 1 förpackning svarta bönor
  • 1 förpackning majs
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk råsocker
  • 2 dl rött eller vitt vin eller vatten
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 6 ägg
  • 150 g fetaost
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skär zucchini i tärningsstora bitar. Finhacka chili.
  • Sila bönor och majs.
  • Hetta upp rejält med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna.
  • Tillsätt tomatpuré, spiskummin och råsocker och fräs vidare ett par minuter så att tomatpurén och sockret karamelliseras något. Slå på vin eller vatten och låt det koka in något.
  • Tillsätt krossade tomater och låt koka upp och puttra på svag värme ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt lite mer socker.
  • Kläck försiktigt äggen i tomatsåsen, sänk värmen och sätt på ett lock. Låt puttra ca 5 min och tillsätt sedan majs och bönor runtom äggen. Låt puttra vidare ett par minuter till, tills äggen är nätt och jämt genomkokta.
  • Smula över fetaost och koriander och servera!

Recept och foto: Lantmännen

Läs mer om:

Kommentarer