Baka gott och smart till många: Långpannebullar med äpple och kardemumma

Kardemummabullar med äpplen bakade i långpanna. Smart och underbart gott. Här får du receptet.

Långpannebullar med äpple

Apple1

Det här behöver du

24 stycket, långpanna ca 30×40 cm, ugn 200 grader
100 g smör
3 ½ dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk kardemumma
1 dl strösocker
ca 10 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1 lätt uppvispat ägg att pensla med

Till fyllningen
2 grovt rivna äpplen
75 g rumsvarmt smörsmör
3/4 dl råsocker
1 tsk kanel
1 dl hackad mandel och 2 msk råsocker att toppa med

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt mjölken värm till 37 grader.
3. Smula jästen i en degbunke.
4. Rör ut jästen med degvätskan.
5. Tillsätt kardemumma, strösocker och mjöl.
6. Arbeta ihop till en smidig deg för hand eller med maskin
7. Låt jäsa under i bakduk i 40 minuter.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord.
9. Kavla ut till en platta.
10. Bred ut det rumsvarma smöret på degen
11. Strö över kanel och råsocker.
12. Skala och kärna ur äpplena och riv dem grovt.
13. Fördela de rivna äpplena över degen och rulla ihop degen från långsidan.
14. Skär degen i 24 bitar.
15. Lägg bullarna i långpannan, med bakplåtpapper.
16. Låt bullarna jäsa i 20 minuter under bakduk.
17. Pensla bullarna med ägg och strö över mandel och råsocker.
18. Grädda i 20 minuter mitt i ugnen i 200 grader.

Av: Eva Källström Recept Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Läs mer om:

Kommentarer