Godaste pizzan gör du enkelt själv – 6 fantastiska favoriter

Pizzan brukar räknas som ohälsosam snabbmat men gör du den själv kan den bli hur nyttig och lyxig som helst.

Att få till det med hembakad pizza är en skön känsla. Med ”få till det” menar jag då att lyckas baka ut perfekt runda pizzor med tunn botten som blir riktigt knaprig efter gräddning – kort sagt en pizza som gästerna tycker är i klass med vad man serveras på en pizzakrog med vedugn.

Få till en bra deg

Det enklaste sättet att få till en riktigt bra, elastisk deg är att använda en rejäl degblandare och bearbeta degen, gjord på vetemjöl special, länge, typ 15 minuter. Har man inte en sådan maskin kan man knåda den för hand i 1–2 minuter tills inga klumpar återstår, låta den vila i 30 minuter och sedan knåda degen i ytterligare en minut. Här låter man i stället degen vila sig elastisk. Det kan dock bli lite kladdigt.

Sedan måste man vara noga när man tar ut jämnstora bitar till varje pizza. Är du som jag noga med rättvisan kan du använda våg – jag brukar låta dem väga runt 200 gram. Det blir ganska stora pizzor, minska vikten om du vill ha dem mindre.

Om du har studerat en pizzabagare vet du att hen kavlar ut degen enbart med hjälp av händerna. Jag brukar börja så, men övergår sedan till en kavel utan handtag. Dels skulle jag förmodligen inte klara att svänga en pizzadeg i luften som proffsen gör, dels skulle det krävs storstädning av köket efteråt. Det viktiga är ju att pizzan blir bra, inte hur den blir det.

Knepet är att använda rikligt med mjöl, vända degen då och då och kavla ut den större än du vill ha den – den drar ihop sig lite grann.

Så varm ugn som möjligt

Ugnen ska vara så varm som möjligt, liksom plåten (vissa kör till och med på ugnens rengöringsprogram, för att verkligen boosta hettan.)

Hur länge pizzan behöver i ugnen beror på en rad faktorer, men räkna med 9–11 minuter. Håll koll, blir den för bränd finns ingen räddning.

Fuska lite med såsen

Säkert 99 procent av världens pizzor grundas med tomatsås. Hur omständligt den ska tillagas råder det delade meningar om – det finns till och med pizzakockar som vägrar att avslöja sina tomatsåsrecept. Personligen tycker jag dock att resultatet blir fantastiskt bra även om man ”fuskar” lite, och bara blandar en tomatpasta av hög kvalitet med lite passerade tomater och kryddor. Finfina grejer att ha i en tomatsås är annars sardeller, som är rika på den femte grundsmaken umami, chili samt gul mjukstekt lök. Då får man ta till mixerstav på slutet.

Men det kan också vara kul att skippa tomatsåsen och testa alternativ, så som vi har gjort på några pizzor här. Du kommer att bli förvånad över skillnaden.
Oavsett vilken grundsås du kör med, lägg inte på för mycket och lägg inte på förrän det är dags att grädda, annars riskerar du att bottnen inte blir så där underbart knaprig.

Pizzadeg 

6 stora pizzor

Det här receptet ger en seg och elastisk deg som är lätt att baka ut till riktigt tunna pizzabottnar.

15–20 g färskjäst
5 dl vatten
780 g vetemjöl special (ca 13 dl)
5 msk olivolja
2 tsk salt

1. Lös jästen i vatten – kallt om du gör degen en dag i förväg, ljummet om du ska baka ut pizzorna samma dag. Tillsätt mjöl och olja och kör igång köksmaskinens degkrok. Tillsätt salt och låt maskinen bearbeta degen i 15 minuter. Degen ska vara så lös som möjligt men släppa från bunken. Låt stå och jäsa i 30 minuter. (Se artikeltexten om du saknar köksmaskin.)

2. Mät upp degen i likavägande bullar (cirka 200 gram) och forma dem med kupade händer och svängande rörelse mot bänken till släta bullar. Lägg dem på en skärbräda, täck med plastfolie, gärna tillsammans med en bit fuktat hushållspapper, och ställ in dem i kylen. Här kan de vila länge – ett dygn är inga problem – utan att jäsa iväg, eftersom det är så lite jäst i degen och det är kallt.

3. Om du har en baksten lägger du in den i ugnen och sätter på högsta värme, vilket normalt är 275 grader.

4. Ta ut en bulle i taget, kavla ut och lägg på den topping du vill ha. Se i övrigt i huvudtexten hur du enklast får till pizzor lika runda som på pizzerian.

5. Grädda i 9–12 minuter, håll superkoll så att den inte blir bränd.

6 härliga pizzor

1. Till skogs

Land.se ger recept på hemlagad pizza.

Med både svamp och parmesanost blir det här rena rama umami-bomben – och gudagott (förutsatt att man gillar svamp, förstås). Vi använde karl-johan och svart trumpetsvamp. Både stektes först i smör, den första lätt, den andra knaprig. Funkar både med färsk och torkad svamp som blötlagts.

TOPPING:
tomatsås
mozzarellaost
diverse svamp
knaperstekt bacon
parmesanost

1. Grunda med tomatsås och mozzarellaost.

2. Lägg på svamp, bacon och parmesanost.

 2. Grön revolution

Land.se ger recept på hemlagad pizza.

Själv brukar jag ibland lägga lite lufttorkad skinka på den här pizzan när den precis kommit ut ur ugnen, men den är ärligt talat lika underbart smakrik helt vegetarisk. Använd oliver med kärnor eller kärna ur dem själv – maskinurkärnade smakar mindre. Grillad paprika kan man ju göra själv i ugnen, men den på burk fungerar utmärkt.

TOPPING:
tomatsås
mozzarellaost
grillad paprika
tunt skuren aubergine
skivade champinjoner
hackade soltorkade tomater
halverade små plommontomater
oliver (gärna Kalamata)
urkramade konserverade kronärtskockshjärtan
parmesanost
basilika

1. Grunda med tomatsås och mozzarellaost.

2. Lägg på paprika, aubergine, champinjon, tomater, oliver, kronärtskockshjärtan och parmesanost.

3. Strö basilika över när pizzan står på bordet, annars kroknar den snabbt av värmen.

3. Till havs

Land.se ger recept på hemlagad pizza.

Tveksam till musslor på pizza? Då är du inte ensam. Men det är kanongott!

TOPPING:
skivad gul lök
skivad vitlök
olivolja
blåmusslor
torrt vitt vin
lite salt och svartpeppar
passerade tomater
mozzarellaost
halverade körsbärstomater
klippt persilja

1. Mjukstek lök och vitlök i lite olivolja i en kastrull med lock på svag värme.

2. Kolla under tiden igenom att musslorna är stängda eller stänger sig när du knackar hårt på dem. (De som inte gör det och dem med skadat skal kastas.) Skölj bort eventuell sand.

3. Tillsätt vitt vin, salt och svartpeppar i kastrullen och låt koka upp. Häll i musslorna och lägg på locket. Låt koka i 3 minuter. Ta upp musslorna och lägg åt sidan. Låt spadet i kastrullen koka ner tills den börjar tjockna. Blanda i passerade tomater till en bredbar konsistens.

3. Grunda med musseltomatsåsen och mozzarellaost. Pilla ur musslorna och lägg på. Toppa med halverade cocktailtomater.

4. Lägg på klippt persilja till serveringen.

4. Hej vilt

Land.se ger recept på hemlagad pizza.

Ren och skär skogsmullelycka, en pizza för den riktigt hungriga gourmeten. Sardellpasta är inte nödvändig, men är med sin sköna umamisälta fin till vilt. Inte heller granoljan är oundgänglig, men den förstärker den vilda tonen.

TOPPING:
crème fraiche
messmör
hackad gul lök
smör
enbär
älgskav
skivad potatis
(svamp)
(sardellpasta)
salt, svartpeppar
västerbottenost
lingon
(granolja)

1. Blanda crème fraiche och lite messmör till en bredbar ”sås”. Ställ åt sidan.

2. Mjukstek lök i lite smör. Tillsätt ett par krossade enbär. Höj värmen till något över medel och lägg i halvtinad älgskav. Vänd den då och då så att köttet lossnar och blir genomstekt. Lägg i potatis och, om du har hemma, lite svamp. Salta och peppra. Potatisen och svampen behöver inte genomstekas, bara ta åt sig lite fett.

3. Bred messmörssåsen på pizzan och lägg på det du har i stekpannan. Hyvla över västerbottenost.

4. Lägg på lingon och ringla eventuellt över lite granolja till serveringen.

5. Rödbetspizza med chèvre

Land.se ger recept på hemlagad pizza.

Ännu en grön pizza, men med lite annorlunda stuk.

TOPPING:
crème fraiche
krämig chèvre
(mjölk)
rödbeta
rapsolja
flytande honung
rucola
torrostade pinjenötter

1. Blanda crème fraiche med chèvre till en bredbar ”sås”, späd eventuellt med lite mjölk.

2. Skala och skär en färsk rödbeta i mycket tunna skivor, enklast med mandolin. Lägg skivorna på papper, så ”blöder” de mindre när de hamnar på pizzan.

3. Grunda med chévre-sås. Pensla rödbetsskivorna med lite rapsolja och lägg på dem. Smula över resten av osten.

4. Till servering häller du över lite honung, lägger på rucola och strör över pinjenötter.

6. Pizza minimal med Hittepå x 2

Land.se ger recept på hemlagad pizza.

Pizza är egentligen den ultimata resträtten – ta vad du har hemma som du gillar och som du tror passar ihop. Det blir nästan alltid gott! Här har vi gjort två sorters minipizzor. En med färgstark grönärtspesto som grund och lufttorkad skinka på toppen, en med tomatsås, sardell och morot.

Hittepå 1:
tomatpuré
mozzarella
strimlad röd färsk paprika
sardell
strimlad morot

1. Grunda med tomatpuré

2. Lägg på ost, paprika, sardell och morot.

Hittepå 2:
lufttorkad skinka
parmesanost

Av: Joachim Stokstad
Foto: Klas Sjöberg

Läs mer om:

Vad är ditt bästa tips för att få en god hemgjord pizza?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.