Hemligheten bakom gáhkku: Så bakar du det samiska tunnbrödet – direkt i pannan

Det samiska tunnbrödet gahkku smakar fantastisk och är lätt att göra själv. Du behöver inte ens ugn. Här avslöjas hemligheten bakom det perfekta picknick-brödet.

Det sägs att det finns lika många gahkku-recept som det finns samiska familjer. En del har havregryn och grahamsmjöl i degen, men det här receptet, som är inspirerat av Samiskt informationscentrum, bakas med vetemjöl och rågsikt. Det går också bra att använda bara vetemjöl.

Perfekt picknick-bröd

Hemligheten bakom det sega samiska tunnbrödet är att ha vatten i stället för mjölk i degen.

– Det var viktigt att brödet var segt så att det inte skulle smula sönder i ryggsäcken när man begav sig ut i renskogen, säger Karl-Einar Enarsson på Västerbottens museum till P4 Västerbotten.

Och det är just denna speciella seghet som gör gahkku till det perfekta picknick-brödet.

Blanda vatten och mjölk

Du som ändå föredrar ett mindre segt bröd kan byta ut vattnet mot mjölk eller blanda vatten och mjölk.

Grädda i gjutjärnspanna

Ursprungligen bakades brödet över öppen eld men i dag är det vanligare att grädda det i en gjutjärnspanna på en vanlig spis.

Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt. Smakar himmelskt!

Var så god – här får du receptet!

Gahkku – samiskt tunnbröd (Cirka 15 kakor som passar i en vanlig stekpanna)

Du behöver

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
  • 1 påse jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)

Gör så här

  • Smält smöret i kastrullen. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt, 37 grader.
  • Häll i jästen och rör om tills den löst sig. Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och eventuell rågsikt.
  • Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
  • Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  • Hetta upp gjutjärnspannan på platten eller över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
  • Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Samiskt informationscentrum

Av: Eva Källström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.