Så gör du Elins vita lyxnougat!

Elin Örn gör succé med sin Dala Nougat - en fransk lyxnougat fylld med läckerheter som nötter och bär. Testa att göra själv!

Överraska familjen med en riktigt läcker nougat. Inte den bruna, nöt- och chokladmassan som vi svenskar oftast tänker på som nougat. Nej, det här är den vitbeiga, härligt sega nougat man äter i Frankrike och andra medelhavsländer.

Du behöver ha hemma: En elektronisk stek- eller sockertermometer, köksmaskin med flat visp/blandare, silikonmatta för bakning och en kavel.

Lyxig fransk nougat

Ingredienser

  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g pistagenötter
  • 1 dl vatten
  • 2 små äggvitor
  • 130 g sötmandel
  • 130 g hasselnötter
  • Florsocker, att pudra med

Gör så här

  • Sätt på ugnen på 175 grader. Rosta mandel och hasselnötter i ugnen i cirka 5 minuter så de börjar få färg. Stäng av ugnen och låt pistagenötterna ligga med på eftervärmen.
  • Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 145 grader. Viktigt att temperaturen inte blir högre.
  • Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig ma
  • Häll sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa under medelhög hastighet i cirka 5 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  • Vispa seda 5-10 minuter på låg hastighet och testa smeten med ett kulprov. Ta lite smet och håll den i kallt vatten . Man ska kunna forma den till en liten boll. Ha gärna handskar för att skydda dig från den varma massan.
  • Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  • Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
  • Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna/mogna i minst sex timmar. Skär i bitar med vass kniv och servera.

Elin Örn, på Dala Nougat

Av: Annika Boltegård
Foto: Linda Axelsson

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.