Julens snabbaste, godaste vörtbröd! Baka nu och frys in

Enkelt och gott filmjölksbröd med nötter, torkad frukt och färdig vörtmix – en älskad klassiker på julbordet.

Vörtbröd är en kryddig klassiker som passar perfekt till julbordets olika smaker. Hembakat är det som allra godast. Och med det här enkla receptet från Lands matskribent Caroline Hofberg går det snabbt och enkelt.

Välj att blanda i torkad frukt eller bär. Här har Caroline har valt tranbär, men det går lika bra att välja något annat syrligt bär.

Snabba vörtbrödet med nötter och tranbär

Julens godaste vörtbröd. Foto: Ove Lindfors
Julens godaste vörtbröd. Foto: Ove Lindfors

Det här behöver du

1 bröd

2 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1 dl vetekross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 msk vörtmix
2 dl hela hasselnötter
2 dl torkade tranbär
3/4 dl mörk sirap
2 dl filmjölk
2 dl porter

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i sirap, filmjölk och porter.
2. Häll degen i en smord avlång brödform som rymmer cirka 1 1/2 liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
4. Låt vila en stund och vicka sedan upp brödet. Linda in brödet i en handduk och låt kallna på galler.

Av: av Eva Källström Recept Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Läs mer om:

Kommentarer