Så gör du egen lavsoppa

Krafsa försiktigt bort lite manlav från tallens grenar (OBS, fråga markägaren om lov). Och följ sedan mathantverkaren Berit Henrikssons recept.

Lavsoppa

Ingredienser

  • 1 näve rensad manlav
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong (eller egenkokad)
  • 2 dl grädde eller mjölk

Gör så här:

  • Plocka tallaven som växer på tallens grenar och rensa bort allt skräp. En näve tallav räcker till fyra personer. (Fråga skogsägaren först).
  • Förväll i vatten cirka fem minuter och slå bort vattnet. Upprepa tre gånger med nytt vatten varje gång. Tallaven är nämligen torr och måste få bli mjuk och suga åt sig vätskan innan man lagar till den.
  • Mixa laven i en matberedare. Koka med 6 deciliter vatten. Tillsätt en tärning grönsaksbuljong, eller använd egen buljong.
  • Koka cirka 15 minuter. Tillsätt 2 deciliter grädde eller mjölk. Smaka eventuellt av med lite salt. Om så önskas kan soppan redas.
Av: Björn Lundbeck
Foto: Mikael Frisk

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.