Medelhavsmat för många: Festlig paj i långpanna

Medelhavspaj i långpanna är perfekt när man är många. Det här fantastiska receptet är vegetarisk för att passa så många som möjligt, men servera gärna salami och lufttorkad skinka till. Underbart gott!

Den här långpannepajen med mycket grönsaker är perfekt om man blir många runt bordet.

För att den ska passa så många som möjligt så gör Lands matskribent Carolina Hofberg pajen vegetarisk och servera lufttorkad skinka och olika sorters salamikorvar till.

För den som önskar går det också bra att utöka fyllningen med rökt tärnad skinka.

Tips! Pajen är god varm såväl som kall och passar även bra att skäras i små bitar och servera som drinktilltugg.

Festlig medelhavspaj för många

Supergod medelhavspaj perfekt för många. Foto: Ove Lindfors
Supergod medelhavspaj perfekt för många. Foto: Ove Lindfors

10 bitar

Det här behöver du

Botten

6 dl vetemjöl
3 krm salt
250 g kallt smör
4 msk kallt vatten

Fyllning

4 paprikor i olika färger
3 rödlökar
1 stor squash
200 g champinjoner
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald peppar
250–300 g brieost
2 dl svarta oliver
7 ägg
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl mjölk

Så här gör du

1. Botten: Mixa ihop mjöl, salt och smör, som skurits i kuber, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila cirka 1 timme i kylen.
2. Tryck ut degen i en långpanna. Nagga bottnen med en gaffel. Om plåten får plats i kylen kan pajskalet med fördel vila ytterligare 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
4. Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
5. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag. Låt all vätska rinna av. Låt svalna.
6. Fördela grönsakerna i pajskalet. Dela osten i mindre bitar och lägg på tillsammans med oliverna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Häll äggstanningen över grönsakerna.
7. Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter. Skär eventuellt upp pajen i bitar vid servering.

Av: av Eva Källström Recept Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.