Munk-semla – är detta den godaste semlan?

Älskar du munkar och är galen i semlor? Då bara måste du prova Sveriges kanske godaste semla – munk-semlan. Upplev det bästa av två världar!

Bagaren Karin Kahm på Byfiket har tagit semlan till helt nya höjder. Hennes vansinnigt goda munk-semla är en perfekt smakkombination av två redan underbara bakverk.

Älskar munkar och semlor

– Jag älskar semlor och jag älskar munkar så jag provade att göra en kombi, säger Karin Kahm, som arbetar med att baka bröd och bakverk på Byfiket i Stockholm.

Och visst var det en sällsynt lyckad kombination. Det blev succé direkt, munk-semlan säljer som smör!

Frys innan jäsning

Karin tipsar om att det går utmärkt att frysa bullarna innan jäsning.

– Då är en nybakad munk-semla aldrig långt bort. Ta fram så många bullar du vill ha och tina i rumstemperatur i ett par timmar innan du färdigställer munk-semlorna, säger hon.

Här bjuder hon på sitt magiska recept som ger cirka 25 bullar à 50 gram.

Karin Kahn på Byfiket i Stockholm har tagit semlan till nya höjder. Foto: Unni Zetterling
Karin Kahn på Byfiket i Stockholm har tagit semlan till nya höjder. Foto: Unni Zetterling

Älskar munkar och semlor

Namn: Karin Kahm
Gör: Bagare på Byfiket i Stockholm
Familj: Casper är 6 år, Maya 4 år och Juno 1 år och hennes man Anders.
Bor: I Stockholm, uppvuxen på Färingsö
Favoritbakverk: Munkar och semlor

Tips! Vill du inte fritera bullarna går det bra att baka dem i ung också, tipsar Karin. 200 grader i 6–7 minuter blir lagom.

Byfikets munk-semla (Cirka 25 bullar)

Ingredienser – fördegen

  • 50 gram jäst
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde (kan ersättas med mjölk)
  • 15 gram socker
  • 500 gram vetemjöl special eller manitoba cream, extra fin mjölsort från Skåne

Gör så här – fördegen

  • Värm gräddmjölken till 37 grader.
  • Lös upp jästen i bunken med lite av gräddmjölken.
  • Tillsätt resten av gräddmjölken, socker samt mjölet.
  • Blanda i 5 minuter, plasta och låt jäsa 30 minuter.

Recept: Karin Kahm, Byfiket

Ingredienser steg 2 – hela fördegen

  • 300 gram vetemjöl special
  • 120 gram socker
  • 5 gram salt
  • 12 g nymortlad kardemumma
  • 1 st ägg
  • 150 gram smör (rumstempererat)

Gör så här – hela fördegen

  • Lägg socker, salt, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl i bunken med fördegen och blanda på låg hastighet 5 minuter.
  • Det blir en stabbig deg men det ordnar upp sig när smöret kommer i.
  • Öka hastigheten och tillsätt det rumstemperarade smöret lite i taget.
  • Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar 30–45 minuter beroende på temperaturen i rummet.
  • Dela degen i 4 remsor, och dela varje remsa i 6 delar. Baka ut dem till fina släta bullar. Låt jäsa täckta med bakduk eller plastfilm till dubbel storlek ca 30- 40 minuter.

Ingredienser – semmelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl rostad hackad mandel (kan uteslutas)
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här – semmelfyllningen

  • Under tiden bullarna jäser så förbered semmelfyllninge. Riv mandelmassan och blanda med mjölk.
  • Tillsätt rostad mandel för extra crunch.
  • Vispa grädden fluffig och vänd ihop med mandelmassan.
  • Häll upp i spritspåse med en slät tyll.

Ingredienser – fritering

  • 5 dl matolja
  • 1 dl socker
  • 2 tsk nymortlad kardemumma

Gör så här – friteringen

  • Hetta upp oljan till 170 grader.
  • Fritera bullarna i omgångar i 2 minuter på varje sida, tills de fått gyllenbrun färg.
  • Ta upp dem med hålslev och lägg på hushållspapper.
  • Blanda socker och kardemumma.
  • Vänd de friterade bullarna i blandningen. Låt dem svalna en aning.

Gör så här – hela semlan:

  • Skär ett litet snitt i kanten på semlorna.
  • Spritsa fyllningen i munkarna.
Av: Eva Källström
Foto: Unni Zetterling

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.