Laga vårens godaste nässelsoppa – gott och nyttigt!

Nässelsoppa - finns det ett tydligare tecken på vårens ankomst? Så gott och så nyttigt och så härligt!

Du plockar dem själv och på ett kick blir det obehagliga ogräset en smakrik måltid – så fint! Receptet står matbloggaren Katarina Ekeström för, du hittar hela inlägget här.

Nässelsoppa (4 portioner)

Ingredienser

  • 1 l nässlor (ca 100 g)
  • 1 l spenat (ca 100 g)
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ev. ½ tsk fänkålsfrö
  • 5 dl vatten, ev. från nässelkoket beroende på sältan
  • 1 ½ msk koncentrerad fond, kyckling eller vegetarisk
  • 2 dl grädde, el crème fraiche
  • 4 kokta ägg
  • finskuren gräslök efter tycke och smak

Gör så här

  • Rensa nässlorna och skölj dem mycket noga. Det döljer sig lätt små irriterande sandkorn i de krulliga bladen. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i nässlor och spenat. Förväll i tre minuter. Häll av, men spara vatten till soppan. Kontrollera sältan noga så att det inte blir för mycket.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en generös klick smör i en kastrull och låt löken fräsa sig genomskinlig, inte brynt. Lägg ev. i fänkålsfrö.
  • Häll på vatten/spad, fond och grädde eller crème fraiche. Lägg i de förvällda bladen och mixa . Gärna med stavmixer. Jag gillar när soppan är helt slät. Smaka eventuellt av med en aning salt.
  • Skala och halvera äggen som serveras i soppan. Fyll på med gräslök om du har.

Recept: Katarina Ekeström

Av: Joel Linderoth
Foto: Katarina Ekeström

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.