Så maxar du matfesten – 5 läckra tips på underbara våfflor!

Vår älskade våffla kan man variera i all oändlighet – från klassisk efterrätt till matig variant med lax eller räkor. Här är fem läckra recept och goda tillbehör inför våffeldagen, 25 mars!

1. Läckra citronvåfflor

Cirka 10 våfflor
100 gram  smör
1 st citron, lime går också bra
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl mjölk
2 st ägg

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Tvätta limen väl under rinnande varmt vatten. Riv det yttersta gröna på skalet fint och pressa saften ur limen.
3. Rör samman vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
4. Vispa i äggen, resten av mjölken samt smöret.
Rör ner citronskal och citronsaft.
5. Hetta upp våffeljärnet och smörj det. Häll i 3/4-1 dl smet och grädda tills våfflan fått fin färg.

vaffla3

2. Frasvåfflor med grädde

Cirka 8 våfflor
4 dl vetemjöl
2 1/2 dl iskallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör

1. Blanda ihop vetemjölet och det kalla vattnet till en jämn smet, gärna med elvisp.
2. Vispa grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör slutligen ner det smälta smöret.
3. Grädda och servera nygräddade med vaniljglass eller sylt och grädde.

3. Chokladvåfflor

8-10 våfflor
100 g vetemjöl
2 msk kakao
3 äggulor
2 dl grädde
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ apelsin
30 g smält smör
3 ägg
50 g strösocker, gärna hälften rårörsocker typ muscovadosocker

1. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål.
Rör ner äggulor, grädde, kryddor, apelsinskal och det smälta smöret. Låt vila i cirka 10 minuter.
3. Vispa äggvitorna med en nypa salt till halvtjockt skum, tillsätt sockret och vispa vidare tills det liknar en mjuk maräng.
4. Rör ner cirka en tredjedel av äggvitan till smeten åt gången. Grädda försiktigt, eftersom chokladen gör att våfflorna blir brända fortare.
5. Servera med lättvispad grädde och riven choklad!

4. Laktosfria våfflor (Fria från gluten, mjölk och soja)

8-10 våfflor
3 dl Maizena majsstärkelse
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl vatten
2 msk sojafri matolja
3 ägg

1. Blanda majsstärkelse, bakpulver och salt i en bunke.
2. Tillsätt vatten och matolja.
3. Rör ner äggen och låt smeten svälla under 10 minuter.
4. Grädda.

vaffla2

5. Tips på läckra tillbehör

Matiga våfflor

  • Räkor, röd eller svart rom, creme fraiche eller gräddfil och avokado.
  • Lufttorkad skinka, fetaostkräm, soltorkade tomater, strimlad rödlök och ruccola.
  • Rökt lax och pepparrotskräm. Servera gärna med en sallad.

Söta våfflor

  • Äppelmos
  • Hjortronsylt
  • Plommonsylt
  • Jordgubbssylt
  • Hallonsylt

Frukt och bär

  • Hela/hackade jordgubbar eller andra bär
  • Bitar av frukt, till exempel melon, apelsin
  • Fruktsallad

Övriga tillbehör

  • Vaniljglass
  • Vispad grädde
  • Kolasås
  • Chokladsås

Vegetariska röror och tillbehör

Prova några matiga, vegetariska tillbehör till våfflorna och gör ett härligt plockbord av goda röror. Här är några förslag du kan prova!

  • Hackad röd eller gul lök, eller gräslök.
  • Hackade örter som basilika, oregano och persilja.
  • Riven ost, gärna någon lite starkare.
  • Mesost.
  • Hackad mozzarella som vänts i lite olivolja med färsk hackad oregano, svartpeppar och salt
  • Fetaost (örtkrydda gärna med lite olivolja, salt, peppar. Kan behöva dra en stund, gärna över natten).
  • Skivade tomater med örtsalt och strimlad basilika.
  • Dessertostar som brie, chèvre eller ädelost.
Av: Yvonne Lundell
Foto:
Mostphotos
Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.