Lusse-semlan med extra allt – julen ljuvligaste smaksensation!

Saftiga saffransbullar med mandelmassa smaksatt med apelsin och grädde. Så gör du bakbloggaren Hanna Rydströms saffranssemla – kan vara det godaste du någonsin bakat.

– Det här kan vara bland topp 3 godaste jag någonsin har bakat, säger bakbloggaren Hanna Rydström med bloggen Hannasbageri.

Och visst har hennes saffranssemlor allt man kan önska av ett riktigt maffigt julbakverk. Saffran, apelsin, mandelmassa och fluffig grädde.

– Ruskigt gott, det bästa från två världar i ett och samma bakverk, säger Hanna.

Här bjuder Hanna på receptet:

Hannas smarriga saffranssemlor

saffranssemla

Du behöver

16 saffranssemlor

Till saffransbullarna
25 g jäst
2,5 dl mjölk
0,75 dl socker + 0,5 tsk socker
1 paket saffran (1/2 gram)
1 msk vatten
75 g rumsvarmt smör (osaltat)
8 dl vetemjöl
1 krm salt

Ägg till pensling

Fyllning
400 g mandelmassa
0,75 dl vispgrädde
rivet skal från 1 apelsin
6 dl vispgrädde

Garnering
Florsocker

Så här gör du

1. Saffransbullar: Stöt saffranet lite lätt tillsammans med 0,5 tsk socker. Häll ner i en matsked vatten, rör om och låt stå och dra.
2. Värm mjölken och saffransblandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig.
3. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
6. Till fyllningen: Skär av topparna på saffransbullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna och blanda med mandelmassan, det rivna apelsinskalet och 0,75 dl vispgrädde.
7. Fyll bullarna med mandelmassablandningen och spritsa över med vispgrädde.
8. Lägg till slut på locket och pudra med florsocker.

Läs mer om:

Kommentarer