Bästa fredagsmyset: Tacotårta med avokadoyoghurt – galet gott!

Tacos i form av en festlig tårta! Kan det blir bättre? Här är receptet på tacotårtan som kommer att bli nya favoriten till fredagsmyset.

Tacos är en familjefavorit som de allra flesta älskar. Här i en variant som gör fredagsmyset extra festligt.

Underbart god tacostårta med avokadoyoghurt. Foto: Ove Lindfors
Underbart god tacotårta med avokadoyoghurt. Foto: Ove Lindfors

Tacotårta med avokadoyoghurt (6 portioner)

Du behöver:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön eller röd paprika
  • olivolja
  • 400–500 g nötfärs
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • 1 krm kanel
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossad tomat, 400 g
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 1 burk kidneybönor, 400 g
  • 2 dl fryst majs
  • 2–3 krm tabasco
  • salt
  • 6 tortillabröd, storlek large
  • 5 dl grovriven cheddarost
  • 150 g coctailtomater

Så gör du:

  • Hacka lök och vitlök och fintärna paprikan. Fräs grönsakerna i olivolja. Tillsätt färsen och fräs den smulig. Rör i kryddorna mot slutet och låt fräsa med.
  • Tillsätt tomatpuré, tomat, fond och vatten. Koka under lock cirka 45 minuter. Ta av locket mot slutet och låt koka ihop till en fast sås.
  • Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda i bönor och majs. Smaka av med tabasco och salt.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Pensla en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter med olivolja, både botten och kant.
  • Lägg ett tortillabröd i botten på formen. Varva därefter sås, riven ost och bröd. Avsluta med ett lager sås och cirka 2 dl riven ost. Lägg på halverade tomater.
  • Gratinera i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Strö över hackad koriander och servera med avokadoyoghurt, sallad och limeklyftor.

Caroline Hofberg

Till servering

  • Koriander
  • Avokadoyoghurt
  • Strimlad isbergssallad
  • Lime

(4–6 portioner)

Avokadoyoghurt

  • 2 avokador
  • 3 tsk pressad lime
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 5 msk hackad rödlök
  • 1 dl hackad koriander
  • ca 3 tsk hackad röd chili
  • salt

Så gör du

  • Mixa avokadokött, lime, vitlök och yoghurt. Vänd ner rödlök och koriander. Smaka av med chili och salt. Vill man ha lite mer sting i smaken, behåll en del chilikärnor.
Av: Eva Källström
Foto: Ove Lindfors

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.