Knockout-kolan! Så gör du godaste kolan någonsin – med vanilj och havssalt

Len och med ett stråk av underbar vanilj och havssalt. Så här gör du den godaste kolan någonsin. Magisk njutning!

Detta är ett fantastiskt bra grundrecept på kola. Istället för havssalt och vanilj kan du så klart smaksätta med till exempel choklad, lakrits eller nötter om du gillar det bättre.

Knockout-kola med havssalt och vanilj

kola

Det här behöver du

3 dl socker
1 dl glykos (går att köpa på apotek)
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
lite extra havsalt som du strör på toppen

Så här gör du

1. Ta fram två kastruller med tjocka bottnar.
2. I den ena kastrullen kokar du upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då.
3. När blandningen har nått 175 grader har sockerblandningen karamelliserats. Använd gärna en digital kökstermomter för exakt temperatur.
4. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i den andra kastrullen.
5. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan och rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Var beredd på att det bubblar och fräser i kastrullen.
6. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till 125 grader.
7. Gör nu kulprovet.
8. Häll upp smeten i en form och strö havsalt på toppen. Använd gärna bakplåtspapper.
9. Låt stelna några timmar i rumstemperatur.
10. Skär kolan i bitar.

Av: Eva Källström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer