Så blir du av med mössen hemma

Det är inte bara vi människor som trivs bra inomhus när det börjar bli mörkt och kallt. Även möss letar sig in i värmen under hösten. Här är tips och råd på hur du håller dem borta.

Husmusen finns överallt där människan finns, medan skogsmusen söker sig in i stugor och villor först när det börjar bli kallt. Om du misstänker att du har smågnagare hemma är det viktigt att bekämpa dem så fort som möjligt. Framförallt för att de kan gnaga av elledningar, men också för hälsans skull. En avbiten elledning kan ge strömavbrott och orsaka brand och ett söndergnagt rör kan leda till vattenskador.

Tydliga tecken

Möss håller gärna till i väggar, på vindar eller under golv och knaprar på allt från tvål till stearin. Tydliga tecken på att du har fått in möss är spillning, gnag- och springljud samt gnagmärken på till exempel kablar, rör, ledningar samt isoleringsmaterial. Det är också vanligt med en frän doft av urin.

I förebyggande syfte

Kom ihåg: En spricka eller ett hål behöver inte vara bredare än 6-7 millimeter för att en mus ska kunna passera.

Inomhus:

 • Kontrollera och åtgärda eventuella ingångar för mössen. Till exempel trasiga källarfönster, ventilationskanaler, dörrar som glipar och sprickor i grunden. Täta hål och sprickor och täck över dem med ett finmaskigt metallnät. Se också över ingångar för rör och avlopp, till exempel under diskbänken.
 • Se till att mat, matrester och smulor inte ligger framme. Töm även skafferiet i sommarstugan.
 • Placera stearinljus i lådor eftersom de utgör föda för mössen.
 • Var uppmärksam på att inga möss tar sig in om dörrar och fönster står öppna.
 • Kontrollera att galler till golvbrunnar sitter fast samt att brunnarna är fyllda med vatten, vilket kan förhindra att gnagarna tar sig fram.
 • Ställ madrasser och dynor på högkant i stugan så minskar risken för att möss använder dem som boplats.

Utomhus:

 • Klipp gräset kort runt hela huset.
 • Plantera inte buskar, träd eller klätterväxter nära fasaden. Möss tar gärna skydd bland dessa och kan enkelt använda dem som passage. En mus har tillräckligt bra balans för att kunna ta sig fram på en ståltråd.
 • Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat som ska vinterförvaras nära fasaden.
 • Om du ska mata fåglar; ta upp fågelmat som hamnat på marken och håll också rent från fågelspill. Möss gillar nämligen att mumsa på detta.
 • Se till att det finns lock på sopbehållare, att alla komposter sköts noggrant samt att de är placerade en bra bit från huset.
 • Se till att hålla rent under altaner och balkonger och ta bort eventuell bråte som mössen kan ta skydd bakom.
 • Möss kan enkelt klättra upp på skrovliga fasader. En hård, slät och blank målningsyta cirka en meter upp på väggen är ett effektivt hinder.
 • Möss skyr enris, både färskt och torrt. Lägg det vid husgrunden och eventuella öppningar.
 • Skaffa en katt! De gillar att fånga möss – risken finns dock att de vill visa upp sitt byte efteråt…

Om du redan har drabbats

Har du redan fått in möss är det en bra idé att placera ut musfällor. Om du ska lägga ut en fälla är det viktigt att använda rätt bete (till exempel bacon, leverpastej, rökt kött och korv), att fästa betet väl, att använda många fällor och att kolla av fällorna varje dag. Djur som fastnat ska genast tas bort, helst med handskar.

Gift bör man undvika i den mån det går. Risken finns att andra djur kommer åt giftet och att musen kryper iväg till en svåråtkomlig plats och dör. Då kan den börja lukta och locka till sig ännu fler skadedjur.

Har du problem med råttor? Då är det bäst att kontakta skadedjursbekämpare.

Källa: Anticimex.com

Av: Emilia Eliasson
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.