Slokande dill och torrt bröd? 9 tips på hur du räddar maten från soptunnan

Det är bra synd att slänga halvtrötta men i grunden helt okej matvaror. Här får du tips på några räddningsaktioner som gör dem som nya.

1. ”Nybakt” bröd

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Pensla bröd som blivit lite torrt och trist med vatten och slå in det i folie. Värm i 175 graders ugnsvärme i upp till tio minuter så smakar det som nybakat. Hårda vetebullar doppas i mjölk och gräddas i ett par minuter för att bli mjuka igen. En småtorr baguette sprejas med vatten och bakas i tre-fyra minuter.

I förebyggande syfte kan du lägga ett halvt äpple i brödlådan. En halv rå potatis motverkar mögel.

2. Krispiga snacks och knäckebröd

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.
Hårdbröd och kex som blivit mjuka blir krispiga och torra om du värmer dem i ugnen några minuter. Det här fungerar även på chips och popcorn. 175 graders ugnsvärme, två-fem minuter.

3. Fräsch ost

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Linda in en ostbit som blivit torr i en handduk fuktad med saltat vatten en stund så blir den fräsch och god igen. I förebyggande syfte kan du lägga en sockerbit i ostkupan så håller osten bättre och möglar inte lika snabbt.

4. Fina fisken

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.
När du ska tina fryst fisk, låt den tina i mjölk så smakar den som färsk.

5. Krispiga grönsaker

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Grönsaker som blivit mjuka blir fräscha igen om du lägger dem i kallt, saltat vatten en stund innan de ska kokas.

6. Spänstig sallad

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Lägg ledsen sallad i iskallt vatten i en timme. Funkar även på rädisor och pepparrot till exempel.

7. Pigga örter

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Skär av en del av stjälken på dill eller persilja som börjat sloka. Ställ dillen i varmt vatten i kylen och persiljan i kallt.

8. Gladare gurka

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Skär av ändarna på en gurka som mjuknat och lägg i isvatten i en halvtimme.

9. Upplivat ris

Land.se tipsar om hur du kan ge maten nytt liv.

Kokt ris som blivit torrt och hårt fräschar du snabbt upp i en kastrull med en liten skvätt vatten i. Sätt på locket och värm på låg temperatur tills riset är fräscht igen.

Av: Irmi Persson
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.