Sorgligt besked! Därför lägger Arla-Elin ned mjölkproduktionen

Hon blev nya Arla-Elin med succéblogg om livet som mjölkbonde. Nu tvingas Elin Svärdh lägga ned. I ett gripande Facebook-inlägg förklarar hon varför.

Så här inleder 27-åriga Elin Svärdh sitt mycket uppmärksammade Facebookinlägg:  I GÅR LEVERERADE VI SISTA MJÖLKEN TILL VÅRT MEJERI. Våren 1985 började mina föräldrar leverera mjölk och igår 8 augusti 2016 är det slut.

Med tungt hjärta förklarar hon varför hennes stora dröm – att få ta över föräldrarnas mjölkproduktion – gått i kras. Land har skrivit om henne flera gånger; om hennes succé som bloggare om livet som mjölkbonde och att hon blir den nya Arla-Elin.

Elins tre huvudorsaker till att det inte längre gick

1. Mjölkpriset:

Att det är så fruktansvärt lågt mjölkpris gör att den svenska mjölkproduktionen blöder…. Och detta är resultatet att vi och många andra gårdar lägger ner.

2. Graviditeten

Jag har kanske bara 6 veckor kvar tills jag ska bli mamma och jag kan inte vara mammaledig om vi har kvar mjölkkorna utan att min pappa måste dra ett alldeles för stort lass själv och jag vill inte att min pappa ska slita vidare efter allt som har hänt.

3. Cancern

Min lillebror Johan drabbades av cancer 1999 vilket är en historia i sig vad som hände då men han klara det med tuffa behandlingar och operationer. 

Alla dessa besked om mjölkprissänkning är en piss i havet emot alla dessa sömnlösa nätter, tårar, samtal från ett syskon om var dom hittat cancer efter kontroller och väntan på att operationer som ska vara lyckade och över.

Vidare skriver Elin: Idag är jag tacksam att vi inte lånade till en ny ladugård för jag har ju fått ett nytt mål. Att få vara mer med min familj och att vi alla ska få vara friska. 

Det är ett sådant fruktansvärt ledsamt beslut att vi lägger ner mjölkproduktionen och mitt hjärta blöder men det ska också bli en jättestor lättnad.

Läs hela Elins inlägg på Facebook.

Av: Annika Boltegård
Foto: Anne-Charlotte Andersson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.