Arbeta smartare i köket: 10 enkla husmorstips

Banan istället för ägg i degen och tips när du värmer mat i micron. Här är 10 lösningar som gör dig till en mästare i köket.

1. Banan i stället för ägg

Foto: Istock
Foto: Istock

Bakar du småkakor och upptäcker att du har slut på ägg? En halv banan funkar som ersättning.

2. Mjuka upp hårt råsocker

Råsocker blir lätt hårt när förpackningen väl öppnats. Det slipper du om du stoppar i en liten bit apelsinskal eller äpple innan du återförsluter förpackningen. Har sockret redan hunnit bli en hård klump kan du värma det en kort stund i mikrovågs-ugnen bredvid ett litet glas vatten.

3. Slipp kladdet

Land.se listar fem hälso- och skönhetsprodukter du kan göra av honung.

Fyll decilitermåttet med hett vatten eller smörj det med en gnutta matolja innan du häller i kladdiga ingredienser som sirap eller honung. Så gott som inga rester blir kvar i måttet och det går lätt att diska.

4. Lättskalade ägg

Foto: Istocl
Foto: Istocl

Tillsätt en–två teskedar bakpulver i vattnet när du kokar ägg så blir de lätta att skala.

5. Skala vitlök

Ta bort klyftorna från stjälken och lägg dem på en skärbräda. Daska till varje klyfta med sidan av bladet på en större och tyngre kniv så att klyftan mosas lätt. Nu är det lätt att skala!

6. Minimera svinnet

Foto: Istock
Foto: Istock

Använd ett kuljärn för att kärna ur äpplen och päron. Då behåller du mer av fruktköttet än med en vanlig urkärnare.

7. Riva mjuk ost

Innan du ska riva mjuka ostar som till exempel mozzarella, lägg dem i frysen en halvtimme.

8. Omeletter i fina formar!

Ägg innehåller alla vitaminer utom C. Foto: Istock
Foto: Istock

Lägg stora pepparkaksformar i stekpannan när du gör omelett till barnen, häll i smeten och voilà: Nu kan du bjuda på till exempel hjärtformade miniomeletter!

9. Gott med våfflad potatis

potatis

Stek potatisrösti i våffeljärnet – enkelt, gott och krispigt! Glöm inte att krama ur den rivna potatisen lite i en ren handduk innan du steker den i välsmort järn.

10. Värm jämnt i mikron

När du värmer mat, till exempel pasta med sås, i mikron – lämna ett tomt ”hål” i mitten av tallriken så värms maten jämnare.

Av: Irmi Persson
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.