Blä, blä bladlus! 6 miljövänliga sätt att bli av med de äckliga krypen

Kletiga, läbbiga, gröna, ulliga eller svarta. Bladlössen är här. Så här gör du för att bli av med dem.

1. Stärk dina plantor

Watering the freshly planted tomato plant

Två plantor kan stå kruka vid kruka. Den ena proppfull med ohyra, den andra helt fri. Orsaken är att plantor som stressas eller är i dåligt skick lättare blir bladlössens byte.

Var noga med att låta småplantor vänja sig vid solen långsamt och vattna troget så är risken mindre att bladlössen tar över.

2. Vatten, vatten, vatten

Fram med vattenslangen och sprutta. Bladlöss på till exempel rosenknoppar kan spolas av med en hyfsat stadig vattenstråle. Upprepa, upprepa och upprepa.

3. Sprit och lödder

Spray cleaning bottle

Dränk och torka ut i ett och samma drag. Blanda en skvätt såpa och en gnutta rödsprit i vatten och spruta på lössen. Gör det inte när plantan står i gassande sol. Det kan bränna bladen.

4. Klapp med tejpad näve

a roll of Grey Duct Tape with white background

Hårdföra odlare visar ingen nåd. De går och klämmer ihjäl bladlössen direkt med näven. Är du inte riktigt lika tuff kan du linda tejp runt handen med klibbiga sidan utåt.

Stryk sedan utefter bladslusangripna grenar med handen och gör processen kletigt kort med krypen.

5. Offra det ”göttaste”

APHIS FABAE

På vissa plantor blir det enkelt, till exempel bondbönor. Det godaste, mjukaste toppskottet är mums för bladlöss. Knipsa av det översta, med löss och allt, och kasta bort. Plantan får ny fart. Dessutom har du just toppat den så att du får en buskigare planta med fler bönor.

6. Älska andra kryp

Att nyckelpigor äter bladlöss vet nog de flesta men vet du att även spindlar och tvestjärtar äter bladlöss i massor. Var rädd om dem alla. Vill du bjuda in extra många tvestjärtar till din odling kan du fylla en upp och nervänd kruka med wellpapp, halm eller tygbitar. Där kan tvestjärten gömma sig på dagen och krypa ut och rensa dina odlingar från löss på natten.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.