Hjälp, bladen rasar! Så här ställer du diagnos på din kala krukväxt

Fikonlöven rasar, citronträdet är bara pinnar och fikusen ser spretig ut. Här är första hjälpen för dig som övervintrar krukväxter inne.

Citronträdet tappar blad!

Citron
Kalare och kalare. Titta efter ohyra.

Börja med en katastrofkoll. Har citronträdet ohyra kan det vara en orsak till att bladen ramlar av.

Annars kan bladfallet bero på flera saker. Torr och varm luft är inte bra, spreja plantan med vatten och försök hitta en svalare plats.

Om plantan står lite mörkt kan släppta blad bara vara ett tecken på att den vill ha en liten vintervila. Ge den gärna mer ljus och anpassa vattningen till den minskade bladmassan så kommer den snart igen.

Fikus
Benjaminfikus, tuffare än du tror.

Min fikus fäller!

Det är ett knepigt läge. Fikusen kan tappa blad av torka, för mycket vatten eller för lite ljus. Behandla den som den djungeltyp den är. Spreja grenverket ofta, den gillar fuktig luft. Vattna men låt jorden torka upp mellan vattningarna. En sur fikus som står för mörkt löper stor risk att drabbas av bladavfall.

Om bladen börjar rasa kan du spreja mer än du vattnar och plantera om plantan i en rymlig, självvattnande kruka. Den gillar inte att ha det trångt.

Sedan kan den tappa bladen ändå, många fikusar har för sig att byta blad helt vart fjärde år. Få inte panik och tokvattna, det löser sig.

Oliv.
Ge inte upp. Ett livträd som tappar blad kan börja om.

Olivträdet är kalt!

Olivträd är städsegröna där de trivs men vintertid lever de i en slags halv-vila. Det vill ha det svalt, mellan 5 och 10 plusgrader, och ljust. Tänk dig livet kring medelhavet under vinterhalvåret och härma det så gott du kan. Om löven faller kan det handla om att trädet övervattnats, stått för varmt eller fått torka ut helt.

Men ge inte upp. Skrapa lite på en gren med nageln och se om den är grön under ytterbarken. Då finns det liv. Klipp bort helt döda grenar och vänta på nya löv.

Fikon.
Fikon på väg. När våren kommer börjar fikonträdet om.

Fikonlöven är borta!

Inte konstigt alls. Fikon ska nämligen fälla sina löv på vintern. Precis som oliv och citron är fikonet en medelhavsväxt. Den ska stå svalt, 5 till 10 plusgrader på vintern men behöver inte stå ljust eftersom bladen faller av. Vattna sparsamt under vintervilan.

Av: Kristina Bäckström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.