Julkaktus eller novemberkaktus? Så ser du skillnaden

Dyrgrip eller dussinblomma? Julkaktusen är en sällsynt juvel från förr medan novemberkaktusen finns i vartenda snabbköp. Så här ser du vad som blommar hos dig.

I barndomsminnet står den, ofta på ett speciellt blombord, hemma hos en äldre släkting och blommar i kaskader varje jul. Julkaktusen var populär förr men var länge helt omöjlig att få tag på eftersom novemberkaktusen tagit över.

Nu är julkaktusen försiktigt på väg tillbaka men om du har en gammal planta hemma kan du ha turen att äga en gammal mormorsblomma, en riktig skatt.

Frågan är: Gör du det? De är förvillande lika med platta gröna blad och rödrosa hängande blommor. Julkaktusen och novemberkaktusen är kusiner och så nära släkt att novemberkaktus ibland kallats för falsk julkaktus.

Så här ser du skillnaden:

 Bladen i närbild

 

Novemberkaktus
Novemberkaktus med sina tvärt avklippta blad och taggiga kanter.

Julkaktusen heter Schlumbergera Buckleyi, novemberkaktusen Schlumbergera truncata. Ordet truncata betyder avklippt och det syns på bladen. Varje sektion i novemberkaktusens grenar ser tvärt avklippta ut medan julkaktusens blad är mer rundade med vågad kant.

Novemberkaktusen har också små sågtänder i bladets utkant, som julkaktusen saknar.

Julkaktus
Bladen hos julkaktusen har droppformade blad med vågiga kanter.

 Blommor åt två håll

Novemberkaktus
Novemberkaktusens blomma med kronbladstrattarna lite på sned.

En är sned och en är rak. Bägge arterna har blommor som hänger neråt med kronbladen i våningar. Skillnaden är att julrosens våningar är raka, symmetriska, medan novemberkaktusen blommar lite på sniskan.

Julkaktus.
Våningar på perfekt avstånd. Julkaktusen blommar vinkelrätt.

 Vinkel och hållning

Julkaktus
Uppifrån och ner. Julkaktusen är en epifyt som lever i träden, det syns.

Till sist är vi inne på finliret. Novemberkaktusen står mer upprätt än sin kusin och sätter knoppen lite uppåtriktat, även om blomman till slut hänger ner. Julkaktusens blommor riktas neråt ända från start så att plantan blommar som ett fallande gnistregn. Ursnyggt!

Om du undrar varför kusinerna är så ohövliga att de inte riktar blommorna upp mot dig beror de på att de inte är byggda för att flirta med dig. De gör allt för de flygfän som pollinerar dem.

Kolibri
Rätt vinkel för inflygning. Kolibrin och novemberkaktusen är skapta för varann.
Av: Kristina Bäckström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.