7 skäl till att allt fler väljer svenskt kött

Svenskt kött blir allt populärare, och allt fler väljer bort importkött. Här är 7 viktiga orsaker!

Enligt Jordbruksverkets statistik för 2014 minskade importen av griskött med nästan sju procent, mest minskade kött från Danmark och Tyskland.

Andelen svenskt kött ökade motsvarande, förutom en generell minskning av köttätande med cirka 0.7 procent, enligt  Jordbruksverket.

7 anledningar till att svenskt kött ökar

1. Antibiotikafritt

Sverige är det land som använder minst antibiotika till lantbrukets djur, vilket allt fler kunder känner till.

2. Inga ”mördarbakterier”

Multiresistenta bakterier som är vanliga i utländsk grisuppfödning finns inte i Sverige.

3. Bättre djurvälfärd

Svenska grisar har knorren intakt, lever ofta i lösdrift och har halm i stallarna, till skillnad från i många importländer, som Danmark

4. Bättre ”lobbying”

Land.se listar 7 skäl till att allt fler handlar svenskt kött.
Svensk kötts symbol syns allt mer i butikerna.

Organisationerna Svenskt kött och Svensk Fågel har arbetat intensivt med marknadsföring, information och tydlig märkning.

5. Smartare upphandling  

Allt fler kommuner och landsting ställer krav på miljö och djurskydd vid upphandling av mat, vilket gynnar svenskt kött.

6. Butiker satsar svenskt

Både butikskedjor och livsmedelstillverkare byter ut importkött mot svenskt och använder det som ett försäljningsargument.

7. Fler vill ha KRAV-märkt

Ekologiskt, svenskt kött tar slut direkt och nu efterlyses fler KRAV-uppfödare av kött.

Av: Annika Boltegård
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.