Behöver du äta mer protein? Ny forskning pekar ut tre grupper

Muskelbyggarna var först, men nu vill alla frossa i proteinrik mat. Vasslepulver, proteinglass och proteinbröd går åt som smör i solsken. Och ny forskning visar att många faktiskt mår bra av det.

Ägg till frukost, tonfisk till lunch och kvarg till mellanmål. Proteinrik mat har blivit alla hälsomedvetnas nya favorit. Särskilt vassle, en restprodukt från osttillverkning, har visat sig vara ett förstklassigt och effektivt protein.

Det har öppnat en ny, lönsam marknad för mejerierna, som nu spottar ur sig nya  produkter. Kvarg, som är en färskost, har blivit en verklig storsäljare.

Nytt är också att många byter ut frukostyoghurten mot kvarg för att få ett mer proteinrikt morgonmål. Det finns också nya kvarg- och yoghurtblandningar. Nu kommer fler, mer oväntade proteinberikade varor, som bröd och glass.

Muskelbyggarna på gymmen var tidigt ute i proteintrenden med sina proteinshakes, med muskelstärkande vasslepulver,
Även proteinpulver har blivit storsäljare även utanför gymkretsar. 2013 såldes pulver för 905 miljoner kronor i Sverige!

Till det kommer att vi numera äter betydligt mer kött i dag. 1970 åt varje svensk i genomsnitt drygt 50 kilo kött per år och 2010 var siffran 85 kilo. Samma sak gäller de proteinrika äggen – bara från 2008 har konsumtionen ökat från med 25 ägg per person i genomsnitt.

Men kan inte vara skadligt att äta så mycket protein?

– För de flesta är det nog ingen fara. Men ett högt proteinintag ställer högre krav på njurarnas funktion, så för de allra minsta barnen och personer med nedsatt njurfunktion är det inte bra. Det finns också ett samband mellan högt proteinintag hos barn och utveckling av barnfetma, säger professor Ingvar Boseaus, på enheten för klinisk nutrition på Sahlgrenska

Enligt livsmedelsverkets rekommendationer ska en vuxen i genomsnitt äta 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Men vissa behöver mer.

Tre grupper som kan behöva mer protein enligt ny forskning :

1. Äldre personer

Extra protein motverkar den muskelnedbrytning som åldrandet medför. Över 65 bör man äta 1,2–1,4 gram protein per kilo kroppsvikt och dag, visar forskning vid bland annat Uppsala universitet.

2. Hårt tränande personer

De som tränar intensivt, såväl styrke- som uthållighetsträning behöver extra protein för att motverka träningens nedbrytande effekt och bygga muskler. 1,2–1,7 gram per kilo kroppsvikt, enligt Sveriges Olympiska kommitté.

3. Överviktiga

Ett bra sätt för den som vill gå ned i vikt är att öka sitt proteinintag till 40 procent av det totala energiintaget. Det ökar mättnadskänslan och förbränningen, visar en studie i USA. (Samtidigt ska man dra ned på kolhydratintaget)

Protein – så funkar det

Protein kallas för kroppens byggstenar och är en viktig beståndsdel i musklerna, liksom i hormoner och enzymer.
Proteinet byggs av aminosyror och åtta av dem är essentiella, livsnödvändiga, och måste tillföras kroppen via födan.

Animaliskt protein som ägg, kött, fisk och mejeriprodukter har alla dessa åtta aminosyror.
Vegetabiliskt protein måste kombineras, som bröd + linser, majs + ärtor eller majs/ris + bönor för att bli fullvärdigt.

15 naturliga proteinkällor

Parmesanost: 41,5 gram per 100 gram
Torkat renkött: 40 gram per 100 gram
Vetegroddar: 27,5 gram per 10 gram
Hårdost 28 % : 27,1 gram per 100 gram
Kyckling: 27 gram per 100 gram
Jordnötter: 27 gram per 100 gram
Nötfärs: 25 gram per 100 gram
Räkor: 24 gram per 100 gram
Tonfisk på burk: 24 gram per 100 gram
Torskfilé: 23,3 gram per 100 gram
Ägg: 12,3 gram per 100 gram
Röda linser, kokta: 10,6 gram per 100 gram
Gröna ärtor: 4,4 gram per 100 gram
Broccoli: 3,5 gram per 100 gram
Spenat, grönkål: 3,3 gram per 100 gram

Läs fler artiklar om mat och hälsa: 

Av: Annika Boltegård
Foto: Istock

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.