”Att gnälla räknas inte” – Erika startar uppror på landsbygden

Mjölkkris, sämre service och högre bensinskatt. Erika Sörengård i Ervalla har fått nog av utarmningen av landsbygden. Därför startar hon Landsbygdsupproret.

På 16 ställen i Sverige kommer traktorer att rulla fram i demonstrationståg. Allt i protest mot att folk på landsbygden har fått en krångligare vardag.

Varför gör du detta?

– För att det är en fullständig katastrof på landsbygden. Jag ser exempel varje dag.

Vilka exempel tänker du närmast på?

– Det försvinner en bonde om dagen. Vissa mjölkbönder går back med upp till en miljon om året. GMO- och TTIP-avtalet som gör att Monsanto kommer äga rätt till allt, och så alla statliga jobb som försvinner. Saker om landsbygden bestäms av folk i storstaden som varken lever med konsekvenserna eller har kunskap om dem. Det finns ingen lokal demokrati på landsbygden.

Hur kommer Landsbygdsupproret att märkas?

– Med demonstrationer, traktorkaravan och plakat på cirka 20 orter. Det blir väl knappast som för 101 år sedan då 30 000 bönder åkte in till Stockholm. Vi tror på att sprida ut oss till fler orter. Samtidigt vill vi visa en positiv bild, stad och land behöver varandra.

Vad vill du uppnå?

– Jag vill uppmärksamma situationen på landsbygden för politiker och gemene man. Man måste försöka påverka, att gå hemma och gnälla räknas inte.

I Hallen, Åre kommun, lyckades man nyligen rädda byskolan tack vare traktorprotester.

– Alla positiva exempel gör att man får blodad tand. Det går att förändra. Och situationen på landsbygden är akut. Upproret är till för alla.

Läs mer om situationen på landsbygden:

Av: Johan Sjöblom
Foto: Privat

Läs mer om:

Varför tycker du att landsbygdsupproret behövs?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.