5 hälsoskäl att njuta av lakrits

Lakrits är inte bara ett populärt godis. Det har också goda hälsoeffekter. Här är 5 fakta som visar att du kan mumsa med gott samvete.

Det finns flera skäl att byta ut onyttigt godis mot lakrits. Men se upp med sockret. Och det är inte bra att äta för mycket, det kan till exempel höja blodtrycket. Högs 50 gram om dagen rekommenderar Livsmedelsverket.

1. Botar magproblem

Lakritsrot har använts som läkemedel i 4 000 år och sedan 1600-talet har den Sverige i brukats som medicin vid matsmältningsbesvär och andra magåkommor. 1950 upptäcktes det att lakrits även kan förebygga vid magsår tack vare sin antiinflammatoriska effekt.

2. Ökar förbränningen

Lakrits gynnar blodcirkulationen, ökar kroppens förbränning och lindrar värk. Överdriven konsumtion har dock motsatt effekt: Då ökar blodtrycket och huvud- och muskelvärk kan uppstå.

3. Bra mot lågt blodtryck

Lakrits bra för den med lågt blodtryck, efter som lakrits höjer blodtrycket. Personer med högt blodtryck bör dock njuta av lakrits med större försiktighet. Överskrids ett intag på över 50 gram lakrits per dag kan det bli problem. Den som är gravid bör undvika lakrits helt, eftersom lakrits kan orsaka tidig förlossning.

4. Lindrar hosta

Redan för tusentals år sedan upptäcktes att lakrits har lindrande verkan mot halsbränna, halsont och hosta. Lakritsens antiinflammatoriska och slemlösande egenskaper gör att den passar bra i hostmedicin.

5. Lugnar själen

Lakrits kan ha lugnande effekt. I Indien kokar man te på lakritsrot för att lugna både mage och själ.

Källor: Expressen, Wikipedia, Må bra, Tandläkartidningen.

Av: Hasse Gänger
Foto: All over press

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.