Champagne och hushållsost – oväntad men fantastisk kombination

Vilken ost passar bäst till champagne? Vinkännare och stjärnkockar är eniga – favoritosten nummer ett är högst oväntad!

Smakeliten matchar nämligen gärna de ädla dropparna med en ost som man kanske inte tänker på i första läget – vanlig svensk hushållsost.

– Det är en förvånansvärt bra kombination, säger vinexperten Erica Landin.

Vad för mat passar till champagne?

– Champagnens friska syra och fina smak kommer bäst fram tillsammans med mat och tilltugg som är mildare i smaken. En krämig pasta eller en fin bit vit fisk i champagnesås är utmärkt mat till champagne. Liksom skaldjur som hummer och havskräftor.

Ost till champagne är en klassiker och här finns några enkla tumregler:

– Kraftfullare champagnesorter med längre lagringstid passar bättre ihop mer smakrika ostar som västerbottenost och en vällagrad grevé. Yngre och stramare champagne av nyare årgångar passar bäst ihop med krämiga, milda ostar som en nötig gräddost och vår vanliga svenska hushållsost, säger hon.

Undvik sött på ostbrickan. Söta marmelader och sylt kan få champagnen att smaka surt. Allt för starka och skarpa smaker kan också konkurrera ut champagnen.

Hushållsost till champagne

Att champagne passar bra ihop med hushållsost beror på att den fräscha syran i champagnen bryter fint mot ostens gräddighet.

– Champagne och hushållsost är en förvånansvärt bra kombination, säger vinexperten och matjournalisten Erica Landin. Hushållsosten har en svagt nötig ton som också är väldigt god till champagne.

Annars rekommenderar Erica Landin någon av de andra svenska hårdostarna till champagne.

– Jag tycker att de svenska hårdostarna är den roligaste kombinationen till champagne och skulle vilja slå ett slag för de små gårdsproducenternas hårdostar, säger hon.

Vilken hårdost skulle de rekommendera?

– Leta efter ostar med små saltkristaller eller någon med lite nötighet. Sältan är väldigt fin till champagne.

Bland hårdostarna som enkelt går att hitta i en vanlig matbutik finns det två som passar extra bra till champagne.

– Då skulle jag föreslå en vällagrad grevé eller västerbottensost. Vällagrad svecia är underskattat och ofta prisvärt.

Av: Hanna Lindberg
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.