Drottningen av återbruk bakom folkrörelsen på Facebook

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

En sightseeingtur bland inläggen i Facebookgruppen Återbruka Mera är rena nöjes­åkningen. Här finns allt!
En gammal turbo blir ljusstake, en hög gamla vattenrör en hylla till whiskyn. Det finns tusentals pallprojekt, ommålade möbler och återbrukade lakan.

Det är beroendeframkallande. Mitt i flödet flimrar en stor skylt med ett inlägg från en medlem som kallar sidan för helt värdelös eftersom hon bara bläddrar och bläddrar bland alla roliga idéer så att hon inte hinner göra något annat.
– Det jag vill är att sprida kunskap om hantverk och slöjdtekniker, förklarar AnneSofie.

AnneSofie är utbildad till hemslöjds­konsulent på Handarbetets vänners skola. De största intressena är slöjd och datorer. Den kombinationen har visat sig vara lyckad. Hon har skrällt digitalt två gånger.

Vill köpa gruppen

Först startade Anne­Sofie mötesplatsen Slöjd­magasinet. När hon gjorde en feng shui-röjning i bokhyllan hemma och sålde sina gamla böcker via sajten spratt det till. Efterfrågan på gamla hantverksböcker visade sig vara gigantisk och Slöjdmagasinet blev boklåda.

När hon sedan startade Facebookgruppen Återbruka Mera blev det en så stor succé att hon fått erbjudanden från folk som velat köpa gruppen.
– Men gruppen är inte till salu, säger AnneSofie som har flera administratörer som hjälper till att sköta gruppen och återbruksidéerna som strömmar in.

– Det är härligt att gruppen kan inspirera och engagera så många. Jag förundras över att det finns ett sådant stort intresse för återbruk och vilken idérikedom det är som aldrig verkar ta slut, säger AnneSofie.

Tonen är viktig

Hon gläds också över att många medlemmar som inte hade Facebook tidigare berättat att de gått med bara för att bli medlem i gruppen.
– Jag tror att gruppen har överlevt och vuxit just tack vare att vi bara har positiva kommentarer i gruppen. De som vill debattera eller provocera får söka sig någon annanstans.

Läs om fler fantastiska återbruk:

Av: Kristina Bäckström

Läs mer om:

Hur delar du med dig av dina återbrukstips?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.