Gör egen vildjäst så får du se på andra bullar

Att göra jäst hemma av torkad frukt är inte svårt. Bröd och bullar får också en väldigt god och lite mildare smak än av ”vanlig” surdeg. Se bara till att ha gott om tid – vildjästa bröd går inte att stressa fram.

Det är pyssligt att baka med hemgjord vildjäst. Det tar tid och man behöver hålla koll. Känns degen inte klar efter fem timmar fast det står i receptet att det är så lång tid det ska ta, då är det bara att vänta en stund till. En deg på vildjäst är just vild och gör lite som den vill.

Men. Är man det minsta experimentlysten och gillar att baka är vildjäst definitivt värt att prova. Dels för att jästen ger goda, aromatiska bröd med bra konsistens. Dels för att själva processen med att både göra och och baka med den är så trevlig, spännande rentav. Vildjästen håller dessutom flera veckor, kanske längre, i kylen och behöver inte matas som en traditionell surdeg för att överleva.

Glöm inte att använda ekologisk torkad frukt och helst ekologisk honung till jästen. Annars blir det ingen fart på den.

Land.se bästa recept på vildjäst.
Torkade, ekologiska och osvavlade aprikoser brukar se ut så här.

Till själva jästen behöver du:

125 g torkade, ekologiska aprikoser eller russin eller lite av varje
50 g honung, helst ekologisk
1/4 dl socker
2 1/1 dl ljummet vatten, 35-40 grader

Gör så här:

1. Blanda allt i en större glasburk, den ska vara fylld till max omkring tre fjärdedelar. Skruva på locket mycket löst, annars kan det bli så högt tryck i burken att den sprängs när frukten börjar jäsa.  Du kan också täcka öppningen med bara en bit plastfolie.

2. Ställ burken varmt, till exempel ovanför ett element eller ovanpå kylen. Ruska lite försiktigt på burken morgon och kväll till. Du vet att jästen är klar när frukten flyter upp, det bubblar lite när du rör på burken, ett skum täcker ytan och det doftar sött och starkt ur burken. Det brukar ta från två till sex dagar.

3. När jästen är färdig, sila av vätskan och förvara i kylskåp (det är den du ska baka med). Frukten kan du äta upp. Men glöm inte att den innehåller alkohol.

Land.se bästa recept på vildjäst.
Bullarna får en djup, härlig smak av vildjästen.

Det går fint att baka både matbröd och vetebröd, typ kanelbullar, på vildjäst. Men som sagt, var inställd på att det tar några dagar från jäst till färdigt bröd. Det betyder naturligtvis inte att du behöver engagera dig i degen hela tiden, men den måste tittas till, matas och kanske vikas/knådas med jämna mellanrum.

Jag har provat att baka enligt bloggaren och bakboksförfattaren Martin Johanssons recept på bröd och bullar. Vill du hoppa över knådningsbiten så bjuder Matgeek på ett lite enklare brödrecept här. Gillar du bröd med frukt och nötter kan jag verkligen rekommendera att du till exempel slänger i ett par nävar uppblötta, hackade aprikoser och rostad, grovhackad mandel i degen. Krydda med ett par nypor kanel om du vill. Gott!

Här hittar du fler recept: 

Av: Irmi Persson
Foto: Thomas Hjertén

Läs mer om:

Vilket är ditt bästa brödrecept?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.