Släng inte grönsaksresterna – plantera om dem i stället

Brukar du också slänga stumpar av grönsaker? Gör inte det – plantera om dem. Här är fem grönsaker du kan odla hemma - om och om igen!

1. Selleri

Land.se tipsar om hur du kan odla selleri på fönsterbrädan.

Spar några centimeter vid roten och sätt i vatten i ett ljust fönster. När rottrådarna ser kraftiga ut så planterar du om till en kruka med jord.

2. Salladslök

Land.se tipsar om hur du kan odla salladslök på fönsterbrädan.

Rötterna i änden av salladslöken kan väckas till liv igen. Spar några centimeter i rotänden och stoppa i ett glas med lite vatten. Byt vatten varannan dag. Plantera om i en kruka med jord när de vuxit till sig! Samma gäller för purjolök, gul och röd lök.

3. Vitlök

Land.se tipsar om hur du kan odla vitlök på fönsterbrädan.

Ta några klyftor som redan skjutit små gröna skott. Lägg dem i en skål med lite vatten och vänta tills frodiga rottrådar växer fram. Plantera om till en kruka och skörda sedan, undan för undan, de läckra groddarna/bladen. De har en mild vitlökssmak som passar i sallader.

4. Kruksallad

Land.se tipsar om hur du kan odla kruksallad på fönsterbrädan.

Spar rötterna och låt dem växa till sig i ett glas med lite vatten. Låt dem vara kvar i vattenglaset, där växer de bra. Byt vatten varje dag. Plantera om i kruka med jord. Placera ljust, i fönsterbrädan eller under växtbelysning.

5. Ingefära

Land.se visar hur du odlar ingefära på fönsterbrädan.

Skär i bitar, men se till att det finns små rotknölar på varje, gärna små gröna groddar. De ska peka uppåt när du planterar i en kruka med jord, täck med ett tunt lager jord. Vattna regelbundet, håll jorden fuktig. Ät av blasten och/eller invänta att knölen växt till sig (tar lång tid) och skära av en bit.

Av: Annika Boltegård
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Vad odlar du på din fönsterbräda?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.