18 grönsaker som passar nordlig odling

Odling i norra Sverige behöver inte vara så svårt. Agneta Andersson, Stensele tipsar om 18 sorter som passar nordlig odling.

1. Bindsallat ’Little Gem’ odlas under fiberduk, klarar kyla fint.

2. Blomkål ’Di Sicilia Violetto’ utgör en fin färgklick bland allt det gröna. Färgen bevaras med ångkokning.

3. Broccoli ’Groene Calabrese’ ger många sidoskott och rik skörd i hela landet.

4. Brukale ’Petit Posy’ är en mycket frosttålig korsning mellan brysselkål och grönkål, mycket frosttålig.

5. Kålrot ’Brora’ växer snabbt, är köldtålig och tål att lagras länge.

6. Kålrot ’Wilhelmsburger’ har bra odlingsegenskaper för nordiskt klimat och kan lagras länge.

7. Morot ’Deep Purple’ är god och får en härligt lila färg.

8. Piplök ’Evergreen’ är en snabbväxande och lättodlad lök som påminner om purjolök.

9. Purjolök ’Elefant’ är en stor sort som kan stå kvar i landet tills snön kommer.

10. Rädisa ’Hilds Blauer Herbst und Winter’ påminner om rättika och kan lagras i veckor på sval plats.

11. Rädisa ’Kulata Cerna’ liknar rättika, blir upp till 9 cm i diameter och behåller sin smak även efter lagring.

12. Rödbeta ’Forono’ är en avlång rödbeta, perfekt för lagring.

13. Salladslök, röd, ’Noordhollandse Bloedrode’ växer snabbt och är enkel att odla.

14. Savojkål ’Vertus 2’ är en snabbväxande sort för nordiskt klimat.

15. Sibirisk bladraps/grönkål ’Red Russian’ är en sort som passar bra för infrysning.

16. Spetskål ’Filderkraut’ är en fin sort som kan skördas så sent som i början av december.

17. Tomat ’Black Russian’ hinner mogna och bli stor som en bifftomat.

18. Vitkål ’Langedijker Bewaar’ förkultiveras tidig vår. En sen sort som kan stå kvar länge under hösten.

Av: Agneta Andersson
Foto: Agneta Andersson Jonsson, Roger Jonsson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.