Grodda sötpotatis i fönstret – allt du behöver veta för att lyckas

Det är fönsterbrädans ”kinderägg”. Att odla sötpotatis inomhus är en ren lek, du får goda blad att äta och underbara blommor.

Nej, det blir inga knölar. Vår sommar är för kall och för kort för det, men vem bryr sig?

När en sötpotatis sätter skott är det början på ett äventyr som ger massor av goda blad att äta, gröna plantor att sätta ut till sommaren och underbara blommor.

Välj rätt knöl

Börja med en ekologiskt odlad sötpotatis, de ger störst chans att lyckas. Det beror på att många sötpotatisar i konventionell odling behandlas med groningshämmande medel för att få längre hållbarhet och för att de ska klara långa transporter bättre.

Sötpotatis
På väg. Sötpotatisen hänger på instuckna tandpetare.

Plantera på 3 sätt

Det går att sätta knölen i jord men också i vatten. Väljer du att sätta den i jorden sätter du den med vassa änden upp i krukan och fyller på jord tills bara toppen sticker upp.

Vattna och ställs så ljust som möjligt, gärna med värme underifrån. Efter cirka 2 veckor brukar bladen dyka upp.

Sötpotatisen kan också hängas upp med hjälp av tandpetare på kanten av en glasburk med vatten. Även här sätts den spetsiga änden upp.

Sedan finns de odlare som hävdar att bägge ändarna går lika bra, så bra att man kan klyva potatisen och odla delarna stående med snittytan ner i lite vatten.

Rötterna kommer då kring snittytans ytterkant och skotten skjuter iväg uppåt.

Sötpotatis stickling.
Ny sötis. En avbruten groddplanta har fått nya rötter i lite vatten.

Vårda sticklingarna

När skotten vuxit till kan de bli egna plantor. Har du tur har skottet bildat egna rötter, då sätts sticklingen direkt i jord i en kruka.

Har de inga rötter bryts skotten av och sätts i ett glas med vatten tills rötter bildas. Sedan hamnar de i jorden.

Sötpotatisblomma
Bonusblomma. Sötpotatisen är släkt med vindorna, det syns.

Odla, äta och njuta

Sötpotatisen (Ipomoea batatas) är inte släkt med den vanliga potatisen, den hör till vindorna.

Det betyder att den får långa rankor och blommar vackert, nästan lika snyggt som blomman för dagen och kejsarvindan många sår till sommaren.

Sötpotatisblad
Wokade sötpotatisblad med vitlök och chili. Mums.

Sötpotatisens späda blad kan ätas råa, de större bladen används som spenat. En välkänd rätt är att woka bladen med lite vitlök.

Rankorna har vit mjölksaft som läcker ut när de kapas. Saften är inte giftig men den kan kladda och fläcka kläder.

En sötpotatisplanta kan flytta ut i trädgården när frostrisken är över, välj en solig och varm plats.

Av: Kristina Bäckström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.