Regnbågsros och svart jordgubbe: Så luras du köpa fuskfrön på nätet!

Det fröfuskas friskt på nätet. Fröer som utlovas ge blå jordgubbar, regnbågsdruvor och tomater på träd är alla för bra för att vara sanna. Så här undviker du att bli lurad.

När man surfar på nätet efter fröer kan man hamna på sidor som utlovar frön till de mest spektakulära växter man skådat. Rosor i regnbågens alla färger, himmelsblå jordgubbar och tomatplantor stora som träd och så vidare. Problemet är bara att frön till de här växterna inte existerar.

Uppfinningsrikedomen hos mindre seriösa fröförsäljare på nätet – både privata och företag – vet inga gränser, och det är många som i god tro betalar för falska fröer i hopp om att få odla något ovanligt. Fröerna är ofta mycket billiga, och det är nog inte många som orkar klaga när man efter något år upptäcker att man blivit lurad, så det är en väldigt smart affärsidé.

Fusket finns på många sajter. På bland annat Ebay.com, Aliexpress.com och Amazon.com vimlar det av frön till fantasiväxter men det finns också oseriösa fröförsäljare både i trädgårdsgrupper på Facebook, på Tradera.com och på Blocket.se.

När man väl lärt sig känna igen vad som är falskt och inte, kan det vara ganska roligt att surfa runt på de här sidorna och titta på alla fantasiväxter de kokat ihop i datorn. Men, som sagt, bara titta, inte köpa.

Onaturliga färger

 

Skuren jordgubbe.
Manipulerat original. Just den här bilden används i manipulerat skick för att sälja frön till blå jordgubbar.
Manipulerad jordgubbe.
Så här lätt är det. Här har bilden manipulerats i ett bildredigeringsprogram. Fotoredigering: Lotta Flodén. Foto: Liz West/Flickr/CC BY 2.0

Bildsöker man på Internet på Rainbow grapes, Rainbow roses, Rainbow butterfly orchid, Rainbow chrysanthemum eller bara på Rainbow seeds, så får man upp häpnadsväckande färgvarianter på vanliga växter. Ofta är blommorna flerfärgade i bjärt lila, turkost, gult, blått och ärtgrönt.

Men det finns inte frön till de här växterna. Rainbow roses kan man ibland se i blomsterbutiker och det är vita rosor som är infärgade i efterhand. Allt annat är manipulerade bilder.

Bli alltid misstänksam när frön utlovas till kolsvarta, turkosa eller neonfärgade växter. Blått och svart är färger som är särskilt populära att manipulera blom- och bärbilder med, så kolla noga!

Klättrande citrusträd

Vitrus
Till det kinesiska nyåret säljs handformade citrusträd som ofta placeras vid husens entrédörrar för att bringa lycka och välgång. Träden finns i många olika storlekar och är mycket populära men det finns inga frön i världen som ger ett sådant här resultat på naturlig väg. Foto: IBL.

Bildsöker man på ”climbing orange tree seeds” så får man se bilder på kompakta cylinderformade citrusträd med enorma mängder frukt. Klättrande citrus finns inte. Vad bilderna visar är en kinesisk motsvarighet till vår julgran.

Träden är hårt drivna och specialbehandlade för att ge så många mogna frukter som möjligt samtidigt och de är inte till för att ätas. Ofta används tangerin men även kumquat och annan citrus. Grenarna binds upp på ett speciellt sätt så att trädet får en cylinderform med frukterna vända utåt. Träden sägs bringa lycka och välstånd och säljs i mängder till det kinesiska nyåret.

Växter med figurfrukter

Buddha päron
Riktiga frukter men inte från frö. Foto: Fruitshaper.com

Ute på internet finns också frön som säljs till växter med påhittade frukter. Bland fynden finns bland annat frön till träd med frukter som ser ut som nakna kvinnor och buddhafigurer, googla på ”Female ginseng fruit seeds”.

Man anger på vissa ställen också ett vetenskapligt namn; Sapodilla Solanum muricatum, vilket är en fantasimix av pepino, Solanum muricatum, och den tropiska frukten sapodilla, Manilkara zapota. En bildsökning på Sapodilla Solanum muricatum visar fler bilder på figurerna.

Frukterna som är formade som buddhafigurer finns i verkligheten och är formade manuellt genom att en plastform placerats på ett kart som sedan fått växa i formen. Det finns en mängd olika formar som kan användas på meloner, gurkor, päron med flera.

Tomatträd för turister

Tomat träd
Besöker man Disney World i Florida kan man se deras tomatträd i temaparken Epcot. Enligt Ecpots trädgårdsmästare Yong Huang odlar de nu sorten ’Felicity’. Tidigare år har man odlat specialsorter från Kina. Men det finns inga tomatfrön som bildar träd naturligt. Allt hänger på odlingsmetoden. Foto: Ben Ostrowsky/flickr/CC BY 2.0

Ja, det finns faktiskt tomatplantor som är uppdrivna så att de liknar träd. Däremot är det inte så lätt att hitta frön till just de sorterna som brukar användas. På nätet finns det flera nätbutiker som säger sig ha frön till tomatträd men sorten är i det här fallet inte det viktigaste utan odlingsmetoden, vilket man inte nämner något om.

Även om man skulle komma över frön, så krävs det att man har ett växthus som är uppvärmt året om, samt att man använder sig av en mycket speciell odlingsteknik som i princip är en avancerad typ av hydroponisk odling (odling i näringslösning).

Stora sorter – inte träd

I Kina använder man bland annat sorten JingDan no.6 för uppdrivning av tomatträd. Tomatträden odlas i första hand för att användas som turistattraktioner i växthus öppna för allmänheten. I Walt Disney World, Florida, finns Epcot Theme Park och där man kan se just ett sådant tomatträd. Tidigare år har man använt sorter från Kina men i år har man valt sorten ’Felicity’ från fröproducenten Hazera.

2006 kom Epcots tomatträd med i Guinness rekordbok för största tomatskörd från en enda planta, 522, 464 kilo!

Vill man ha en riktigt stor planta kan man välja den populära och mycket kraftigväxande sorten ’Sun Gold’. Förutom mycket goda tomater, så kom den år 2000 in i Guinness rekordbok som världens största tomatplanta, hela 19,8 meter lång!

Några påhittade växter att akta sig för

Jordgubbar
Blått, gult och svart är några vanliga färger på jordgubbar som det säljs falska fröer till. Den röda originalgubben är en god remonterande sort som heter ’Elan’. Den andra är samma gubbe som fått byta färg i datorn. I verkligheten finns bara röda och vita jordgubbar. Foto: Lotta Flodén
 • Blå, gula, svarta och lila jordgubbar, Klättrande jordgubbar, Gigantiska jordgubbar.
 • Köttätande växt som ser ut som den köttätande växten i datorspelet Mario.
 • Blått sileshår.
 • Krysanthemum i regnbågens alla färger.
 • Träd med frukter som har formen av en naken kvinna.
 • Träd med frukter som har formen av en buddhafigur.
 • Klättrande citrus.
 • Blå, vit, svart och illgrön melon. Melon som har färg och form som gummibröst.
 • Blå suckulenter.
 • Ljusblå gran.
 • Vindruvsplantor med druvor i regnbågens alla färger.
Fuskdruva
Rainbow grapes kallas vissa druvsorter där druvorna mognar ojämnt. Tyvärr används begreppet också för att marknadsföra frön till fantasidruvor liknande dem på den här manipulerade bilden. Foto: Ezhuttukari/Wikimedia/CC-BY-SA-3.0
 • Tomatträd.
 • Liljekonvalj med olika färger på klockorna.
 • Rosor med kronblad i regnbågens alla färger, Guldskimrande rosor, Blå rosor, Kolsvarta rosor med eller utan röd kant på kronbladen med flera.
Ros
För bra för att vara sann. Fröer till rosor med fantastiska färger säljs med manipulerade bilder. Här är en röd ros från wikimedia fått regnbågsfärger.
 • Brudorkideer i illgrönt, blått med flera.
 • Tomteröd gurka.
 • Lila kiwi.
 • Ljusblå fuchsia.
 • Blå pion.
 • Turkos chili och många fler…
Av: Lotta Flodén

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.